KONSTİPASYON KABIZLIK NEDİR
Kanstipasyon (kabızlık), dünyada çok yaygın olarak görülen bir sorundur. Konstipasyon (kabızlık), dışkılama esnasında fazla ıkınma ihtiyacı, sürekli sert dışkılama, dışkılama sonrası tam boşalamama hissi ve 3-4 günde bir dışkılamak şeklindeki şikayetlerin sürekli olmasına denir. Kabızlık aslında bir hastalık değil, beslenme alışkanlıklarının dengesizliği, su ihtiyacının yeterince karşılanmaması, stres gibi faktörlerle ortaya çıkan bir sonuçtur. Halk arasında genelde dışkının çok sert olması, düzenli aralıklarla yapılamaması ve yapmada zorluk olarak tarif edilmektedir.
KABIZLIK NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Posasız beslenme, yetersiz su tüketimi, yanlış öğrenilmiş bağırsak alışkanlıkları, hareketsizlik, stresli yaşam gibi nedenlerle bağırsakların yeterince çalışmaması, kabızlığa yol açabiliyor. Ayrıca diyabet, tiroid rahatsızlıkları, Parkinson, multible skleroz, Alzheimer, irritabl bağırsak sendromu gibi bazı kronik hastalıklar ve bazı ilaçlara bağlı olarak kabızlık ortaya çıkabilir.
KABIZLIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Posasız beslenen, yetersiz su tüketen ve hareketsiz yaşayan herkeste kabızlık görülebilir. Yaşlılar, gebeler, kronik hastalığı olanlar, hormonal değişikliklerin meydana geldiği menopoz döneminde bulunanlar, demir ilacı gibi birtakım ilaç kullananlarda kabızlık daha sık görülmektedir.
KABIZLIK NELERE YOL AÇAR?
Kabızlık öncelikle hastada şişkinlik, karın ağrısı gibi rahatsızlık verici durumlara yol açmaktadır. Konstipasyon sert dışkılamaya yol açacağı için makatta fissür denen çatlamalara neden olabilir. Bu durum oldukça ağrılı ve zor iyileşen bir hastalıktır. Dışkının sert olması hemoroid adı verilen anal bölgedeki damarların zedelenmesiyle sonuçlanan ciddi durumlara neden olabilir. Konstipasyon nedeniyle dışkılama sırasındaki zorlu ıkınma karın bölgesinde fıtıklaşmalara yol açabilmektedir. Ayrıca konstipasyon (kabızlık), kilo verememeye, karın bölgesinde şişkinliğe yol açar.
KİMLER KABIZ OLMAMALIDIR?
Bebeklikten yaşlılığa kadar herkesin dışkılama alışkanlığının düzenli olması gerekmektedir. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, hemoroidi olanlarda, gebelerde kabızlık hiç istenmeyen bir durumdur.
SPASTİK KOLONDA (İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU) KABIZLIK GÖRÜLÜR MÜ?
İBS adı verilen spastik kolonda ishal veya kabızlık görülebilmektedir. Hastalar kabızlık dönemlerinde şiddetli bir karın ağrısı, şişkinlik, gaz şikayeti yaşamaktadırlar. Bu hastalar ayın 3-4 gününü evde geçirmek zorunda kalmaktadırlar. Kabızlık ataklarında keçi pisliği gibi dışkılama tarif eden bu hastaların beslenme alışkanlıkları tedavide oldukça önemlidir.
KABIZLIK TEDAVİSİ İÇİN ÖNERİLER NELERDİR?
Öncelikle su tüketiminin artması, posalı, lifli yiyeceklerin alınması kabızlığın tedavisinde temel yaklaşımdır. Bitkisel bir takım desteklerin bağırsak düzeninin sağlanmasına yardımcı olduğu uzun yıllardır bilinmektedir. Ayrıca hareketli bir yaşam bağırsaklarımızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.
GIDALARDAN YETERİNCE LİF ALINAMIYORSA DESTEK OLARAK NE YAPMALIYIM?
Avrupa Gıda Güvenliği Birliğine göre yetişkin bir insanda; normal dışkılamanın sağlanması, koroner kalp hastalıkları ve diyabet riskinin azaltılması, kilo verilme sinin arttırılması gibi sağlığa yararlı etkilerinin oluşması için günde 25 gr lif tüketilmesi önerilmektedir. Günümüz beslenme alışkanlık-larında bu miktarın alınması pek mümkün olmamaktadır. Bu sebeple diyet esnasında aldığımız fazla şekerin ve yağın emilip dışkı ile atılması için de lif alınması çok önemlidir. Bu ihtiyaç için Green Farma Çözülebilir Lif 30 poşet şeklinde hazırlanmıştır.
KABIZLIK SORUNU CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIRSA NELER YAPILABİLİR ? Uyandığınızda bir bardak ılık su için ve günlük su ve sıvı tüketiminizi artırın. Tuvalete gitme sıklığınızı düzenli aralıklarla ve ertelemeden yapınız. Bağırsak düzeniniz yerleşene kadar tuvalet ihtiyacınız olmasa bile tuvalete aynı saatlerde gitmeye çalışın. Posa ve lif içeriği yüksek olan besinleri daha fazla tüketiniz. Posalı ve lifli gıdalar dışkılamanızı rahatlatır, dışkı kıvamını yumuşatır. Fiziksel aktivite hem sağlığınız hem de barsak hareketlerinizin düzene girmesi için oldukça faydalıdır. Belli aralıklarla egzersiz yapınız. Dışkılamayı arttıran ve bağırsakları çalıştıran bitkisel karışımlar kullanılabilir
GREEN FARMA BİTKİSEL TOZ İÇECEK NEDİR VE NASIL KULLANILIR ?
Green Farma Bitkisel toz içecek, 8 bitki ile oluşturulmuş özel bir formüle sahiptir. Akşam yemeklerinden sonra saat 22:00 civarı ılık su, meyve suyu ya da yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Ertesi sabah tuvalete çıkılması önerilir. Dirençli konstipasyon (kabızlık) vakalarında kullanıma devam edildiği takdirde sonuç alınacaktır. Özellikle kilolu erkeklerde daha hızlı sonuç alınabilmesi için ilk gün 2 poşet kullanılması önemlidir. Sonrasında aşağıdaki tablodaki gibi kullanılmalıdır. Amaç; Karın ağrısı, şişkinlik ve gaz olmadan, barsak hareketlerini düzenleyerek ve dışkıyı yumuşatarak rahat bir şekilde tuvalete çıkmayı sağlamaktır. Özellikle diyet yapan insanlarda görülen kabızlık şikayetlerinde diyetlerine yardımcı olarak kullanılır. Kullanım sonrası tek seferdeki toplam dışkı miktarı artar
Not: Hamileler, emzirenler, 12 yaşın altındaki çocukların kullanması uygun değildir.
70 kg altındaki kişilerle kilolu kişiler arasındaki tek fark 70 kg üzerinde olan kişilerin 1. gün 2 poşeti aynı anda kullanmasıdır. İlk 3 gün kabızlık problemi olan kişinin sorunları giderildikten sonra 4. günden itibaren birer gün ara verilerek kullanılabilir. Bazı kişilerin konstipasyon (kabızlık) sorunları 10 güne kadar uzayabilmektedir. Bu tip durumlarda kişinin ara vermeden kutunun tamamını (10 paketi) kullanması daha uygun olabilir.
PETRA'YA HOŞGELDİN
İLK SİPARİŞ HEDİYELERİ
PETRA TEMSİLCİSİ OLMAN İÇİN 10 NEDEN
SAĞLIK KÖŞESİ
İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ